Weboldal betöltése...
 


Az Osonó 2014-2015-ben a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa.
DirectWeb
Leírás
Tanárok
Jelenlegi évfolyamok
Vizsga: képek, videók
Kapcsolat
 
 
Leírás

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának bemutatója 

 

A Sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban 2000-től működik Románia egyetlen magyar nyelvű drámatagozata, amely a 2009-től évente megszervezett országos színészmesterség-tantárgyversenyeken, előadás kategóriában többször nyert első, míg egyszer második díjat. 2013-tól szintén jól szerepeltek a tagozat diákjai, hiszen az országos színészmesterség-tantárgyverseny egyéni kategóriájában számos alkalommal kerültek dobogós helyre, I., II. és III. díjat szerezve.

A középiskolás képzés kilencedik osztálytól indul és tizenkettedik osztály végén, az érettségi mellett letett szakvizsgával zárul. Sikeres vizsga esetén, a diákok szakképesítésüket elismerő minisztériumi oklevelet kapnak.

A líceum kétévente indít színészosztályokat. Ennek értelmében, egyszerre mindig két évfolyam van (IX. és XI. vagy X. és XII.). A következő kilencedikes drámaosztály a 2016/2017-es tanévben indul. A mindenkori felvételit megelőzően, egy éven keresztül, hétvégeken ingyenes foglalkozásokat, felkészítőket tartanak a tagozat tanárai.

A felvételi követelményei között a következő próbák szerepelnek: kötetlen beszélgetés a felvételiző diákkal, olvasás első látásra, egy irodalmi szöveg (vers/ próza) elmondása, ritmikai gyakorlatok, ének valamint különböző fantázia- játékok.

A LEGKÖZELEBBI FELVÉTELIRE 2016-ban KERÜL SOR.

A líceumnak egy 75 főt befogadó, 2009-ben átadott bentlakása van az iskola legfelső emeletén. Ez teszi lehetővé azt, hogy a drámatagozatra egész Erdélyből jöjjenek diákok, hiszen Kovászna megye számos települése mellett nagyon sok diákunk van Hargita, Brassó, Maros és Szilágy megyékből.

A diákok képzése két korszerűen felszerelt szakteremben, a B. Angi Gabriella és Visky Árpád drámatermekben történik. Ezekben a kamara- színháztermekben tanulnak és gyakorolnak a drámások.

A drámaosztály egy komplex szakmai képzés, amelynek fő célja a tizenévesek személyiségének fejlesztése. A színház csak ürügy gondolatiságból kiindulva, a szaktantárgyak segítségével azt a folyamatot járja be, amely során a kamaszok közel kerülnek önmagukhoz, kialakul a verbális és non-verbális kommunikációjuk, kíváncsiak lesznek társaikra és a világra, felvállalják önmagukat, megnyílnak, levetkőzik gátlásaikat, fejlesztik gondolkodásmódjukat, kialakul a lelki érzékenységük és finomságuk úgy, hogy közben szakmai ismeretre és jártasságra tesznek szert. Közelebb kerülnek a művészetek, főként a film és színházművészet nyelvrendszerének megértéséhez, ismeretéhez, használatához, befogadásához. A drámaosztály szándéka mindenképp az, hogy egy olyan hiányt pótoljon a román tanügyi rendszerben, amelyre egyre nagyobb szükség van ebben az elértéktelenedett, eltechnikaiasodott világban.

A minden líceumban megtalálható általános műveltségű tantárgyakon túl, a következő szaktantárgyakkal specializálódik a drámaosztályos képzés: színészmesterség, improvizáció, mozgás (balett, kontakttánc), beszédtechnika, művészi beszéd, bábképzés, újságírás, ének, filmművészet, színháztörténet, esztétika. A szaktantárgyakat egy speciálisan megszerkesztett moduláris rendszerben, szakképzett tanárok, valamint elismert szakemberek és színész- pedagógusok tanítják.

Mindezek mellett, a drámaosztályos diákok számára több kiegészítő tevékenységet is szervezünk: nemzetközi projektek és együttműködések, táborok, színházi előadások megnézése, találkozás és beszélgetés jeles személyiségekkel. A szakmailag legkiemelkedőbb diákok számára lehetőséget adunk arra, hogy az Osonó Színházműhelyben végezzenek szakmai gyakorlatot.

A drámaosztály elvégzése nagyobb esélyt nyújt a színművészeti egyetemek színész-, bábszínész-, rendező-, teatrológia- szakára való bejutásra. Az állandó beszédtechnika és művészi beszéd órák, valamint a kommunikációs készség kialakulása elősegíti a jogi, politikai, pedagógiai, illetve a T.V. és rádió műsorvezetői pályákon való érvényesülést. A filozófia, pszichológia, szociológia, teológia, hitoktatói szakokra is megkönnyíti a felvételit a színészosztályban szerzett ember- és önismeret, de már vannak diákjaink a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen is. A drámaosztályban tanult komplex, változatos és több területet átfogó szaktantárgyak felkészítik a diákot a Film- Fotó- Média összművészeti egyetemekre, valamint az újságírói és kommunikáció szakokra való bejutásra.

 
Plugor Sándor
Művészeti Líceum
- drámatagozat
Művészeti
Népiskola
színészosztály