Jó kép.jpg

22. 11. 27.

Újabb Erasmus+ Ifjúságsegítő projektet szervezett Budapesten az Osonó

2020 fb hu.jpg

Az Osonó Színházműhely, a Sepsi Adrenalin Sport Egyesülettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel partnerségben hozta létre az Egészség a jobb jövőért - Személyiségfejlesztés és egészségtudatosság az oktatásban elnevezésű projektet, amely célja, hogy változatos, személyes és szakmai szempontból is értékes nemformális képzésekkel támogassa az ifjúsági szakemberek és pedagógusok munkáját. Az innovatív nevelési módszerek átadásán túl, a november 24-30. között zajló program feltöltődést és szakmai kapcsolódási lehetőséget is biztosít a Magyarországról, Romániából és Szerbiából érkező, összesen 15 résztvevő számára.


Az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával megvalósuló projektben az önismerettel, az egészséges életmóddal és a testi-lelki egyensúllyal foglalkozó műhelyek és képzések kapnak hangsúlyt, így a műhelyfoglalkozások is nagyon színesek és változatosak. Az Osonóra jellemző személyiségfejlesztő-, csapatösszehozó- és színházi neveléssel kapcsolatos tréningeket Fazakas Misi és Mucha Oszkár tartja, míg Benyhe Bernát drámapedagógiai foglalkozással járul hozzá a résztvevők önismeretéhez. Szőcs Enikő és Szőcs Károly Csaba irányítása alatt a csoport elmélyülhet a sport- és életviteli foglalkozásokban, illetve kipróbálhatja magát a falmászásban is.


A projekt egy hosszútávú regionális kezdeményezés részeként valósul meg, amely a régióban jellemző, az ifjúsági dolgozók szakmai életében tapasztalható nehézségeket kompenzáló programokat, azaz lehetőséget biztosít a szakmai fejlődésre, kapcsolatépítésre és feltöltődésre.

Jó kép.jpg

22. 11. 18.

Magyarországi turnéra indul az Osonó

2020 fb hu.jpg

November 21-23. között Szombathelyen, Celldömölkön és Pannonhalmán összesen hét alkalommal lesz látható a Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadás. A Nemzeti Kulturális Alap Színházművészeti Kollégiuma által támogatott turné során, november 22-én 19 órakor a celldömölki Soltis Lajos Színházban kerül sor a produkció ünnepi, 50. bemutatására. A szombathelyi Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium, a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai rendhagyó irodalomóraként nézhetik meg az előadást.


A Mucha Oszkár által előadott és Fazakas Misi rendezésében készült előadásban elhangzó szövegek nem csak lírai alkotások, hanem a jelen időben, ürügyként újjászülető gondolatok, hogy a nézőkkel közösen megszülethessen egy személyes találkozás József Attilával. Az előadás egyik célja, hogy közösen fedezzük fel újra a költő verseit, a szövegeiből áramló érzésvilágot, gondolatait, amelyek lehetőséget kínálnak az önmagunkkal való találkozásra. Az 55 perces előadásban a József Attila versei mellett elhangzanak részletek az általa írt önéletrajzból illetve a Szabad ötletek jegyzékéből is, utána pedig egy interaktív közönségtalálkozóra kerül sor.


A turné programja:


November 21, 9:40: Szombathely, Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium


November 21, 11:40: Szombathely, Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium


November 22, 8:45: Celldömölk, Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium


November 22, 10:35: Celldömölk, Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium


November 22, 19:00: Celldömölk, Soltis Lajos Színház


November 23, 11:00: Pannonhalma, Pannonhalmi Bencés Gimnázium


November 23, 14:30: Pannonhalma, Pannonhalmi Bencés Gimnázium

Jó kép.jpg

22. 11. 14.

Tehetségsegítő szakmai tábort szervezett az Osonó Színházműhely

2020 fb hu.jpg

A Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó Színházműhely, a Kulturális Innovációs Minisztérium Nemzeti Tehetség Programja támogatásával, november 6-10. között a sepsikőröspataki Virág Csárda Panzióban színházi nevelést és életmód gyakorlatokat ötvöző személyiségfejlesztő tábort tartott.


A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a sepsiszentgyörgyi Sepsi Adrenalin Sportegyesület partnerségével létrehozott szaktábor célja az volt, hogy magyarországi és határon túli fiatalok számára biztosítson minőségi nemformális képzést. A projekt az elmúlt időszakot meghatározó, a fizikai és szellemi egészséget egyaránt befolyásoló tényezőkre is reflektál, mivel az elmúlt években előtérbe került az egészségtudatosság, így a műhelygyakorlatok során megerősítésre kerültek a fizikai és mentális egyensúly fenntartásával kapcsolatos kompetenciák.


A magyarországi, vajdasági és erdélyi résztvevő fiatalok számára Fazakas Misi és Mucha Oszkár szakemberek tartottak műhelyfoglalkozásokat és tevékenységeket, amelyek nem csak egy tehetségterületre koncentráltak, hanem olyan inter- és intraperszonális kompetenciákat fejlesztettek, amelyek hozzájárultak, hogy a résztvevőkben rejlő tehetség megerősödjön és kibontakozzon. A fiatalok olyan foglalkozásokon vehettek részt, amelyek során a készségeik, képességeik, tehetségük, affinitásuk megmutatkozhatott és elsajátíthatták a gyakorlatok praktikus alkalmazását a hétköznapokban, hogy képesek legyenek felismerni, fejleszteni és alkalmazni tehetségüket és kompetenciáikat a hétköznapi életben.


Az Osonó Színházműhely már több tehetségsegítő programot hozott létre azzal a céllal, hogy a non-formális oktatási módszerek által helyzetet teremtsen a résztvevő fiatalok számára, hogy személyiségük fejlődjön, kibontakozzon és minél megfelelőbb válaszokat találjanak a jelenkor kihívásaira. A táborban a magyarországi és vajdasági fiatalok mellett a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai is részt vettek.

etsn_logo-01.jpg
 

Archív hírek