Please reload

Începe proiectul Interetnic de Teatru

Trupa Osonó, prin Bolyongó Színházi Egyesület /Asociaţia Teatrală Hoinarul, organizează o Tabără de creație Interetnică care se desfăşoară între 7-9 și 12-15 noiembrie, în comuna Lunca de Sus din Județul Harghita. Proiectul intercultural intititulat Dezvoltarea și premiere spectacol de teatru interetnic este co-finanțat de către DRI (Departamentul pentru Relații Interetnice - Guvernul României) și are ca drept scop promovarea unei formule inovatoare de educaţie interculturală, printr-un experiment de spectacol de săli de clasă, care le deschide tinerilor maghiari şi romi un spaţiu de joc, unde se pot confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de convieţuirea interetnică, aşa cum sunt aceste probleme trăite, și vor fi documentate şi dramatizate ăn cadrul taberei de către tineri maghiari și romi.

 

Prin acest Proiect, Bolyongó Színházi Egyesület / Asociația Teatrală Hoinarul îşi propune să abordeze teme tabu sau care sunt ocolite / păstrate sub tăcere, cum sunt clişeele și prejudecățile care afectează apropierea şi comunicarea între persoane cu identităţi etnice şi culturale diferite; în acelaşi timp, tinerii maghiari şi romi sunt încurajaţi să vorbească despre probleme şi întâmplări cu care se confruntă în relaţiile interetnice, încercând să găsească împreună modalităţi de combatere a diverselor atitudini şi forme de  intoleranţă şi discriminare.  

 

Atelierele Taberei sunt conduse de Fazakas Misi, profesor de arta actorului, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó. Programul taberei cuprinde jocuri de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dobândire a încrederii în sine, exerciţii de dezvoltare a personalității, exerciţii legate de arta și tehnica vorbirii, improvizație, repetiţiile scenelor din care va fi alcătuit un experiment de teatru de săli de clasă care va fi prezentat în ultima zi a taberei, pe 14 noiembrie în Lunca de Sus, respectiv pe 15 noiembrie la Sfântu Gheorghe

Teatrul Independent Osonó este implicat într-un proiect socio-educaţional de durată

Zilele acestea, s-a dat startul unui nou Proiect Caritas Alba Iulia : Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul este dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și are drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. Proiectul este conceput a se derula pe durata a 4 ani.

Beneficiarii Proiectului nu sînt doar tinerii, ci şi profesorii care se ocupă cu tinerii din medii defavorizate şi pentru care vor fi organizate diverse cursuri de pregătire.

Teatrul Independet Osonó, care este recunoscut şi drept Talent Point European, a devenit partener al acestui complex Proiect datorită bogatei sale experienţe în derularea de proiecte educaţionale şi sociale. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, vor conduce ateliere pentru tineri, respectiv ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, de comunicare și formare a unor competenţe, pentru tineri din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc. 

Dintre ţările Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de abandonul şcolar şi de integrarea tinerilor pe piaţa muncii. Conform datelor Eurostat din 2018,  procentul abandonului şcolar din EU este de 10,6%, iar în România este de  16,4%.

Patrtenerii Proiectului:  Arete Youth Foundation și Trust for Social Achievement din Bulgaria, Fundația Autonómia din Ungaria, Fundación Segretariado Gitano din Spania și Caritas Alba Iulia din România.

Cum s-au îmbogăţit participanţii la Ediţia 2019 a Taberei de Teatru pentru profesori și lideri de grupuri

Între 27-31 august 2019, Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe,  a organizat  Ediţia6  a Taberei de Teatru pentru profesori şi lideri de grupuri. Tabăra s-a desfăşurat Csipkés-Zăbala, iar la ediţia de anul acesta au participat 18 profesori din Carei, Cluj Napoca, Bălan, Cernat, Târgu Secuiesc, Covasna și Sfântu Gheorghe.

Programul Taberei a cuprins ateliere conduse de Prezsmer Boglárka  – specialist în pedagogie teatrală, Fazakas Misi  – conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Mucha Oszkár, actor al Trupei. În cadrul atelierelor, participanţii au fost implicaţi în jocuri de echipă, exerciţii legate de arta actorului, respectiv  de tehnica vorbirii şi dobândirea expresivităţii vocale, de autocunoaștere, de dezvoltare a personalității. Pe lângă atelierele teatrale și de autocunoaștere, participanții au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.

Câteva opinii ale participanţilor:

Tóth Éva, Sf. Gheorghe: "E bine să participi la o astfel de  tabără, pentru că trăim vremuri în care nimeni nu se ocupă şi cu nevoile profesorilor. În tabăra asta e o energie care te susține ca  profesor, dar și ca om. Jocurile teatrale au fost activităţi care ne-au mângâiat şi vindecat sufletele. Este o tabără unde te reîncarci, unde înveți să iubești și simți că eşti iubită.”

Szabó Rita, Bălan: „Foarte des se întâmplă să nu înțelegem evenimentele din jurul nostru, sunt momente când stăm şi privim cu neputință. Tabăra ne-a ajutat să găsim niște răspunsuri. În viața de zi cu zi nu prea avem momente de liniște, nu găsim clipele în care să ne ocupăm sincer şi de oamenii din jurul nostru. Parcă am uitat să fim oameni, să trăim emoțiile și sentimentele care se nasc firesc în noi, să fim deschişi spre ceilalţi, să găsim momentul potrivit pentru a spune ce avem pe suflet, să privim în ochii celorlalți,  să-i acceptăm pe ceilalţi aşa cum sunt şi să le înţelegem problemele cotidiene, care sunt aceleaşi, ca şi ale noastre. În tabăra asta, toţi cei care am participat am simţit că am devenit mai bogați, pentru că am reînvăţat tot ceea ce am uitat, cum să avem grijă de noi înşine şi de ceilalţi .... ".

Hollanda Andrea, Sf. Gheorghe: „Tabăra asta a fost cel mai prețios timp pe care mi l-am acordat mie însămi. Am putut să fiu eu însămi, într-un mediu în care m-am simțit în siguranță, deoarece în jurul meu au fost oameni care m-au privit cu încredere şi cu iubire. Ne-am jucat, acordându-ne reciproc toată atenţia, am învățat unul de la celălalt, am vorbit cu profunzime, iar serile am cântat, am dansat și ne-am simțit bine.”

Varga Zsuzsa, Sf. Gheorghe: „Tabăra este un spațiu unde ne-am întâlnit, cu toată sinceritatea, cu noi înşine și cu ceilalți. Este un spațiu unde  simţi că trăieşti în deplină libertate.”

Varga Ibolya, Sf. Gheorghe: „Cei trei lideri de grup mi-au reactivat credința și visurile din  copilărie. Cred că nu există un lucru mai frumos decât acela de a împlini visul unui copil. În tabără am retrăit sentimente care se învârtesc în jurul expresiilor exiști – nu exiști – ar putea să fie – pot să fac!”

1 / 25

Please reload

1/8