top of page
Please reload

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó împlinește 30 de ani

2020 fb hu.jpg

Joi, 3 februarie 2022, Teatrul Independent Osonó își sărbătorește ziua de naştere în Budapesta. Cu prilejul aniversării, Trupa va prezenta spectacolul Nu exist, doar alții mă văd, va organiza și un workshop teatral, dar și o întâlnire a membrilor Osonó, de la începuturi până în prezent. De la înfiinţarea sa, în 1993, şi până astăzi, Trupa Osonó a avut 187 de membri. În cei 30 de ani de existenţă, Teatrul Osonó a produs 23 spectacole, dintre care 6 în coproducție cu trupe din Thailanda, Maroc, Budapesta, Italia și Sfântu Gheorghe. Cu aceste producţii şi coproducţii, Trupa a susţinut 1.523  reprezentaţii, din care 1.180 în ultimii 10 ani, în 322 de localități din 28 țări, de pe 3 continente. Până în acest moment,  producţiile artistice şi proiectele educaţionale ale Teatrului Independent Osonó au câştigat 54 de premii naționale și internaționale.


Prin performanţele sale, mai ales din ultimii 12 ani, Osonó a reuşit să funcționeze ca un teatru alternativ independent. În această calitate, pe lângă producţiile teatrale, Osonó a lansat proiecte sociale şi educaţionale, pe diverse teme, la nivel naţional şi internaţional.


Şi în anul 2023,  scopul Trupei Osonó rămâne căutarea şi experimentarea de noi forme de expresie teatrală, prin care să-şi mărească şi să-şi diversifice publicul. Mai precis, programul Trupei va cuprinde reprezentaţii teatrale în formule diverse, de la teatru clasic până la teatru-forum în săli de clasă, tabere şi ateliere destinate tinerilor pasionaţi de teatru, cursuri de formare pentru profesori și workshop-uri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității realizate pentru adulți, dar și proiecte internaționale Erasmus.


Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.


Fondatorul Trupei și liderul până anul 1998 a fost Salamon András. Din anul 1998 până în prezent, Trupa e condusă de Fazakas Misi.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó – Retrospectiva anului 2022

2020 fb hu.jpg

În 2022, Osonó a organizat 240 evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 7.500 de beneficiari –  participanți și spectatori – , iar bugetul Trupei a fost de 71.500 EUR.  Din această sumă, 90% au fost câștigate prin aplicații de proiecte europene, maghiare și românești, iar 10% din venituri au fost realizate în urma reprezentaţiilor teatrale şi a workshop-urilor susţinute de Trupă.


În 2022, Trupa Osonó a avut 80 de reprezentaţii teatrale și 77 dezbateri cu publicul, a organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 74 de workshopuri și 8 tabere teatrale. 51% din activitatea Trupei s-a desfăşurat peste hotarele ţării, iar 49%  în diverse localităţi din România.


După trei ani, Teatrului Independent Osonó a avut și o premieră. În cursul lunii februarie a fost finalizat spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár. Spectacolul a fost prezentat în 3 țări și în două variante: teatru-studio și teatru în săli de clasă. Datorită succesului de care s-a bucurat noua producţie Osonó, în 2023, Trupa va organiza cu acest spectacol un turneu european şi reprezentaţii în licee din Ungaria și România.


Spectacolul de teatru documentar 'Chipul din oglinda apei' a atins cifra de 600 reprezentații, iar această reprezentaţie de sărbătoare a avut loc la cel mai prestigios teatru maghiar, Teatrul Katona József din Budapesta. Deoarece spectacolul încă se bucură de un mare succes, Trupa îl va păstra în repertoriu și în 2023, iar în martie va organiza cu această producţie un turneu în România și Ungaria.


Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, al cărei produs sunt Tabăra interetnică de teatru și cursurile începute împreună în urmă cu 9 ani. Sub coordonarea lui Fazakas Misi, Mucha Oszkár și a specialistului în pedagogie teatrală Prezsmer Boglárka, au avut loc o serie de cursuri și ateliere, în mai multe etape, pentru educatori, profesori și conducători de trupe de teatru de amatori. Proiectul va continua și în ianuarie anului curent, cu implicarea unor noi participanți.


Cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi,  Trupa Osonó,  care are titlul de Registered Talentpoint și de European Talentpoint, a continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale, excursii de studiu, cursuri și tabere, în care au fost implicați elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe.


Teatrul Independent Osonó –  în parteneriat cu Asociația Sportivă Sepsi Adrenalin și Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina – a realizat mai multe proiecte Erasmus. Scopul proiectelor "Sănătate pentru un viitor mai bun - Dezvoltarea personalității și conștientizarea sănătății în educație" a fost sprijinirea profesorilor, a liderilor de grupuri şi a profesioniștilor care lucrează cu tineri, prin cursuri de învățare non-formală personalizată și a pus accentul pe educația tinerilor pentru sănătate și promovarea unui echilibru mental și fizic, drept urmare  atelierele au fost foarte diverse.


Un alt parteneriat în anul 2022 a fost cu Teatrul Weöres Sándor din Szombathely,  cu care a fost realizată Ediţia2 a Taberei de teatru pentru adolescenţi, iar spectacolul Chipul din oglinda apei a fost inclus în repertoriul acestui teatru din Ungaria și prezentat liceeniilor, printr-un program bazat pe abonamente.


Trupa a fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Proiect Caritas Alba Iulia : Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. În cadrul acestui Proiect socio-educaţional a fost inclus şi spectacolul de teatru-documentar  Chipul din oglinda apei, cu care au fost susţinute mai multe reprezentaţii, special pentru tinerii defavorizați.


Spre marea bucurie a Trupei, după o pauză impusă de pandemia covid, în a doua parte a anului 2022 s-au repornit parteneriatele cu Teatrul Soltis Lajos din Celldömölk, Teatrul Fraternal Compagnia din Italia și cu zeci de școli din România și Ungaria.


Pentru Teatrul Independent Osonó, anul 2023 va începe la Sf. Gheorghe cu un curs de formare organizat pentru profesori și lideri de grupuri, după care vor urma turnee cu spectacolele Trupei şi câteva proiecte internaționale. Activitatea Teatrului Independent Osonó se va desfăşura în continuare pe baza a trei cuvinte cheie: teatru, educație și proiecte sociale.

Jó kép.jpg

Încă un Proiect Erasmus+ al Trupei Osonó

2020 fb hu.jpg

Teatrul Independent Osonó –  în parteneriat cu Asociația Sportivă Sepsi Adrenalin și Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina – a realizat Proiectul "Sănătate pentru un viitor mai bun - Dezvoltarea personalității și conștientizarea sănătății în educație", al cărui scop este sprijinirea profesorilor, a liderilor de grupuri şi a profesioniștilor care lucrează cu tineri, prin cursuri de învățare non-formală personalizată. Proiectul se desfăşoară la Budapesta, între 24-30 noiembrie, şi reuneşte 15 participanţi din Ungaria, România şi Serbia, iar programul său este conceput să le ofere celor implicaţi experienţă în domeniul metodelor educaționale inovatoare, dar şi oportunităţi de relaţionare profesională.


Proiectul este sprijinit de Programul Erasmus+ al Uniunii Europene și pune accentul pe educația tinerilor pentru sănătate și promovarea unui echilibru mental și fizic, drept urmare  atelierele sunt foarte diverse. Trainingurile legate de dezvoltarea personalității și team building, marca Osonó, sunt susținute de Fazakas Misi și Mucha Oszkár, în timp ce Benyhe Bernát provoacă participanţii la autocunoaștere, printr-un workshop de educația teatrală. Activităţile sportive şi stilul de viaţă sunt aprofundate sub coordonarea lui Szőcs Enikő și Szőcs Károly Csaba.


Proiectul face parte dintr-o inițiativă regională pe termen lung, care deschide şi susţine programe al căror scop este căutarea de soluţii la problemele profesionale cu care se confruntă cei ce lucrează cu tinerii.

Jó kép.jpg

Trupa Osonó a ajuns la reprezentaţia 600 cu Chipul din oglinda apei

2020 fb hu.jpg

Spectacolul de teatru documentar Chipul din oglinda apei, în regia lui Fazakas Misi, a ajuns la reprezentația 600, care va avea loc marți, 25 octombrie, la Teatrul Katona József din Budapesta. De la premiera din 21 mai 2011 și până în prezent, producția a fost prezentantă pe 3 continente, respectiv în 24 de țări și 191 de orașe. Spectacolul a reprezentat România și Europa de Est la 12 festivaluri internaționale şi a obținut mai multe premii. Din distribuţia spectacolului face parte un actor important al Trupei Osonó, Mucha Oszkár, care a rămas neschimbat de la premieră, iar alături de el au jucat 51 de tineri, printre care și 3 actori din Thailanda. Cele 600 de reprezentaţii au reunit în jurul lor 32.000 spectatori.


Între 23-28 octombrie, cu sprijinul Fundației Tiszta Formák din Ungaria, Trupa va avea nouă reprezentații în Budapesta și în Teatrul Weöres Sándor din Szombathely. Fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei  este  urmată de o întâlnire cu spectatorii, prin care Trupa Osonó  deschide o dezbatere pe marginea problemelor şi a temelor abordate în spectacol: sărăcia şi abandonul şcolar şi cel familial, avortul, rupturile dintre părinţi,  neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi a tinerilor.


Programul reprezentaţiilor:


23 octombrie, ora 14.30: Budapesta, Liceul de Arte Metodist Forrai


24 octombrie, ora 11.45: Budapesta, Gimnaziul II. Rákóczi Ferenc


25 octombrie, ora 19.15: Budapesta, Teatrul Katona József


26 octombrie, ora 15 și 17.30: Szombathely, Teatrul Weöres Sándor


27 octombrie, ora 15 și 17.30: Szombathely, Teatrul Weöres Sándor


28 octombrie, ora 15.30 și 17.30: Budapesta, Gimnaziul Vörösmarty Mihály

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó pleacă în turneu cu un spectacol care se apropie de 600 reprezentaţii!

2020 fb hu.jpg

Între 5-12 octombrie, spectatorii din cinci localități – Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Cluj Napoca, Sub Cetate și Ditrău – vor participa la spectacolul Chipul din oglinda apei, o producţie de teatru-documentar  care valorifică poveştile de viaţă ale unor tineri. Turneul apropie acest spectacol de reprezentaţia cu numărul 600, care va avea loc la Budapesta, în Teatrul Katona József.


Fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei  este  urmată de o întâlnire cu spectatorii, prin care Trupa Osonó  deschide o dezbatere pe marginea problemelor şi a temelor abordate în spectacol: sărăcia şi abandonul şcolar şi cel familial, avortul, rupturile dintre părinţi,  neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi a tinerilor. Acest spectacol rezistă în repertoriul Trupei Osonó  de aproape un deceniu şi se bucură de un real succes naţional şi internaţional (Chipul din oglinda apei a avut reprezentaţii în 24 de ţări, de pe 3 continente) datorită substanţei sale inovative. Mai precis, este vorba de un concept teatral inovativ care permite dezvoltarea scenariului iniţial, prin explorarea subiectivităţii unor noi participanţi şi adăugarea de noi confesiuni, prin diversificarea formelor de expresie umană şi artistică şi prin raportarea continuă la realitatea curentă şi la diverse publicuri ţintă.


5 octombrie, ora 19:00: Sfântu Gheorghe, Liceul de Arte Plugor Sándor


6 octombrie, ora 19:00: Sfântu Gheorghe, Liceul de Arte Plugor Sándor


7 octombrie, ora 19:00: Sub Cetate, Casa de Cultură


10 octombrie, ora 12:00: Odorheiu Secuiesc, UFF- sala mare


10 octombrie, ora 19:00: Odorheiu Secuiesc, UFF- sala mare


11 octombrie, ora 12:00: Ditrău, Grupul Școlar Puskás Tivadar


12 octombrie, ora 20:00: Cluj Napoca, Sapientia EMTE

Jó kép.jpg

Trupa Osonó a ajuns cu Proiectul Erasmus+ în staţia Budapesta

2020 fb hu.jpg

Teatrul Independent Osonó –  în parteneriat cu Asociația Sportivă Sepsi Adrenalin și Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina – a realizat Proiectul "Youth Workers Go!", al cărui scop este sprijinirea profesorilor, a liderilor de grupuri şi a profesioniștilor care lucrează cu tineri, prin cursuri de învățare non-formală personalizată. În acest scop, cu sprijinul Programului Erasmus+ al Uniunii Europene, se va derula un proiect cu trei stații, în care accentul va fi pe workshopuri de autocunoaștere, de dezvoltare a personalității, de stil de viață sănătos și echilibru fizic și psihic.


Prima etapă s-a derulat între 13-18 iunie, iar între 5-10 septembrie s-au renuit la Budapesta cei 18 participanți din România, Ungaria și Serbia. În această etapă, accentul este pus pe educația tinerilor pentru sănătate și promovarea unui echilibru mental și fizic, drept urmare  atelierele sunt foarte diverse. Trainingurile legate de dezvoltarea personalității și team building, marca Osonó, sunt susținute de Fazakas Misi și Mucha Oszkár, în timp ce Benyhe Bernát provoacă participanţii la autocunoaștere, printr-un workshop de educația teatrală. Kovács Tímea conduce un atelier de mișcare și dans, iar activităţile sportive şi stilul de viaţă sunt aprofundate sub coordonarea lui Szőcs Enikő și Szőcs Károly Csaba.


Proiectul face parte dintr-o inițiativă regională pe termen lung, care deschide şi susţine programe al căror scop este căutarea de soluţii la problemele profesionale cu care se confruntă cei ce lucrează cu tinerii. Următoarea stație a Programului va avea loc în prima parte a anului viitor, în localitatea Tóthfalu din Serbia.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó a încheiat încă o etapă a Proiectului cultural #Reaktiv

2020 fb hu.jpg

Proiectul cultural #Reaktiv  este conceput  a se derula în perioada martie-noiembrie 2022 şi constă în activarea unor metode de comunicare specifice teatrului şi filmului, împreună cu 250 elevi de liceu și 50 de cadre didactice, din 5 localități din România, cu scopul de a preveni producerea sau adâncirea unor dezechilibre / tulburări mentale şi comportamentale, cauzate de transformările prin care a trecut sistemul educațional, în confruntarea cu pandemia Covid19. Structurat în mai multe etape, Proiectul tocmai şi-a finalizat una dintre ele, Tabăra de creație care s-a desfăşurat între 28 august-3 septembrie şi în care au fost implicați elevi și profesori selectați din școlile partenere. Pe lângă atelierele teatrale, de autocunoaştere şi  teambuilding, un alt obiectiv important al Taberei a fost şi realizarea unui scurtmetraj de 15 minute, care va fi creaţia elevilor şi a profesorilor participanţi şi va reflecta experienţele lor.


Proiectului #Reaktiv este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, iar prima sa etapă s-a desfăşurat la finalul lunii martie, când doi membri ai Trupei Osonó, Fazakas Misi și Mucha Oszkár,  au coordonat ateliere de autocunoaștere și teambuilding, pentru elevi și profesorii lor. Workshop-urile s-au dovedit a fi spaţii de întâlnire şi comunicare necesare şi motivaţionale pentru elevi şi profesori, care şi-au explorat propriile subiectivităţi şi au  experimentat diverse forme de exprimare umană şi artistică, cu forţa de a-i conştientiza de importanţa relaţiilor interpersonale, respectiv importanţa socializării şi a colaborării, mai ales după doi ani de pandemie şi de educaţie online. Cei doi profesioniști au continuat să lucreze  şi în Tabăra de creaţie  cu aceste grupuri, pentru a întări și a aprofunda tot ceea ce au găsit participanții în ei înșiși pe parcursul proiectului : motivația, obiectivele și cooperarea lor.


În luna mai, elevii liceelor din Cehu Silvaniei, Carei, Oradea, Valea lui Mihai și Sfântu Gheorghe au vizionat spectacolul Chipul din oglinda apei, o producţie de teatru-documentar  care valorifică poveștile adevărate ale tinerilor. Fiecare reprezentaţie a fost  urmată de o întâlnire cu spectatorii, prin care Trupa Osonó  a deschis o dezbatere pe marginea problemelor şi a temelor abordate în spectacolul de teatru-documentar.


Teatrul Osonó, prin Bolyongó Színházi Egyesület /Asociaţia Teatrală Hoinarul, este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.

Jó kép.jpg

S-a încheiat Ediţia7 a Taberei Interetnice de Teatru

2020 fb hu.jpg

Între 24-28 iulie s-a desfăşurat, la Pensiunea Casa cu Flori din localitatea Valea Crișului din județul Covasna, Ediţia7 a Taberei Interetnice de Teatru, organizată de Teatrul Independent Osonó în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe. La Tabără au participat 16 tineri români şi maghiari din Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Valea Crișului, Covasna și Sfântu Gheorghe.


Teatrul şi jocul în sine le-au oferit tinerilor participanţi elementele necesare pentru a descoperi bucuria de a fi şi a lucra împreună, în căutarea căilor prin care se poate evita căderea în capcana generalizărilor şi a clişeelor. Scopul taberei este de a promova formule inovatoare de educație interculturală, care să deschidă tinerilor români și maghiari oportunitatea de a se confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de conviețuirea interetnică și de asemenea de a facilita comunicarea între persoane cu identități etnice și culturale diferite, prin metode teatrale.


Atelierele au fost conduse de Fazakas Misi, conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Fatma Mohamed, actriță la Teatrul Andrei Mureșanu  din Sfântu Gheorghe. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.


Reţinem câteva mărturii despre ce a însemnat experienţa Taberei pentru participanţi:

Daniel Săvescu, Timișoara: „În această tabară am învățat două lucruri esențiale pentru mine,  pe care trebuie să le am dacă vreau să fac teatru. Disciplină și energie. Am învățat că pentru a fi un om mai bun trebuie să ma uit în interiorul meu și să încep de acolo schimbarea. Aceste zile petrecute cu oameni faini, cu care am vorbit și în 3 limbi simultan pentru a ne înțelege, a fost o experiență provocatoare și extraordinară pentru mine, abia aștept să revin anul următor!”


Pápai Anita Lilla, Cluj Napoca: „Pentru mine, taberele de teatru interetnice sunt experiențe definitorii,  care nu doar că mă mișcă, ci și mă transformă în interior. Atelierele ne motivează și ne învață să lucrăm și să trăim cu energie, trecând dincolo de greutățile și de punctele moarte.”


Anda Popa, Sfântu Gheorghe: „Pentru mine tabăra interetnică a fost o experiență foarte faină, pentru ca deși nu vorbeam aceeași limbă, mereu găseam soluții, mereu reușeam să comunicăm. Prin ateliere am reușit să îi cunosc destul de bine pe ceilalți dar și pe mine!”


Tánczos Dorka, Cluj Napoca: „Simt că această tabără nu este doar pentru cei care vor să se ocupe cu teatrul peste câțiva ani. Am învățat lucruri de bază, pe care sistemul nostru de învățământ aproape le-a smuls din noi. Nivelul la care este posibil să te dezvolți aici, dacă cineva este deschis, este uimitor. Eram cu toții foarte deschiși unul cu celălalt. În tabără, fiecare a putut să fie el însuși și împreună am format o comunitate, în așa fel încât nimeni nu a spus niciun cuvânt rău despre celălalt”.


Kalányos Szebasztián, Sfântu Gheorghe: „M-am simțit foarte bine în ultimele patru zile. Această tabără a fost o provocare pentru mine, care m-a ajutat foarte mult să-mi depășesc barierele și temerile.”

Jó kép.jpg

Trupa Osonó a început proiectul pe termen lung Erasmus+

2020 fb hu.jpg

Teatrul Independent Osonó –  în parteneriat cu Asociația Sportivă Sepsi Adrenalin și Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina – a realizat proiectul "Youth Workers Go!", al cărui scop este sprijinirea profesorilor, a lideri de grupuri şi a profesioniștilor care lucrează cu tineri, prin cursuri de învățare non-formală personalizată. În acest scop, cu sprijinul Programului Erasmus+ al Uniunii Europene, se va derula un proiect cu trei stații, în care accentul va fi pe workshopuri de autocunoaștere, de dezvoltare a personalității, de stil de viață sănătos și echilibru fizic și psihic.


Prima etapă s-a derulat între 13-18 iunie la Pensiunea Casa cu Flori din Valea Crișului, cu 18 participanți din România, Ungaria și Serbia. În aceste zile, accentul a fost pus pe educația pentru sănătate și promovarea unui echilibru mental și fizic sănătos al tinerilor, drept urmare  atelierele au fost și ele foarte diverse. Trainingurile legate de dezvoltarea personalității și team building marca Osonó au fost susținute de Fazakas Misi și Mucha Oszkár, în timp ce Prezsmer Boglárka a provocat participanţii la autocunoaștere, printr-un workshop de educația teatrală. Szolomájer Timi a condus o activitate sportivă, iar activităţile sportive şi stilul de viaţă au fost aprofundate sub coordonarea lui Szőcs Enikő și Szőcs Károly Csaba.


Proiectul face parte dintr-o inițiativă regională pe termen lung, care oferă programe în regiune pentru a depăşi dificultățile din viața profesională a celor cu lucrează cu tinerii. Următoarea stație a Programului va fi la Budapesta, între 5-10 septembrie, iar cea de-a treia stație va avea loc în prima parte a anului viitor, în localitatea Tóthfalu din Serbia.

Jó kép.jpg

Au început înscrierile la Tabăra interetnică de teatru

2020 fb hu.jpg

Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, va organiza între 24-28 iulie, a VII-a ediţie a Taberei Interetnice de Teatru, care se va desfăşura în Valea Crișului din județul Covasna, cu scop de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltarea a personalităţii. Astfel, tabăra este destinată tinerilor maghiari şi români, pasionaţi de teatru şi care au vârsta peste 15 ani.


Atelierele vor fi conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Fatma Mohamed, actrița la Teatrul Andrei Mureșanu  din Sfântu Gheorghe. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii vor începe fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara vor repeta scenele pe care o să le prezinte în ultima zi a taberei.


Taxa de participare este de 470 lei, sumă care include cazarea şi masa de trei ori pe zi, precum şi atelierele (workshopurile). Cei interesaţi se pot înscrie pe email osonoszinhaz@osono.ro până în data de 10 iulie.Despre atmosfera Taberei din 2021, participanții și-au exprimat opiniile și entuziasmul în următoarele articole:


Baló Nonó: „În tabăra asta am trecut prin niște stări pe care le-am trăit atât de intens, cum nu mi s-a mai întâmplat până acum în viața mea. Nu o să uit niciodată sentimentul special pe care mi l-a provocat faptul că fac parte dintr-un grup, dintr-o comunitate care m-a acceptat. În orice clipă și cu oricine din tabără am putut să fiu eu însumi. În foarte scurt timp am putut să clădim încrederea dintre noi. Am putut să fiu sigur de mine la ateliere, dar și în alte activități.”


Beáta Csürös: „Tabăra asta a fost cea mai bună dintre toate cele la care am participat până acum. Am învățat și m-am distrat în acelaşi timp. Am cunoscut prieteni noi, am avut și petrecere, dar am putut să şi-mi aprofundez  cunoştinţele în domeniul teatrului. Și cel mai important lucru este că am reuşit să nu-mi mai fie frică de propria mea voce sau de gândurile mele.”


Barbara Fazakas: „În tabăra asta am primit niște lucruri pe care niciodată nu le-am căpătat altundeva. Am descoperit că și în mine există empatie și energie. Niciodată nu m-am gândit că există o formă de teatru în care nu jucăm cu măști pe sufletele noastre, ci ne descoperim pe noi înșine prin alţii. Niciodată nu m-am gândit că e atât de important pentru un actor să se cunoască atât de bine pe el însuși.”

Jó kép.jpg

Bilanţul Teatrului Independent Osonó la sfârşit de stagiune 2021-2022

2020 fb hu.jpg

În stagiunea care tocmai s-a încheiat, Osonó a organizat 209 de evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, în 3 țări, pentru 4.500 de beneficiari. Trupa Osonó a susţinut 42 de reprezentaţii teatrale, care au fost urmate de 41 de dezbateri cu spectatorii. A organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, care s-au concretizat în 114 workshopuri și 5 tabere teatrale. Una dintre creațiile Trupei Osonó a luat și un premiu: la Ediţia20 a  Festivalului Internaţional Kaleidoszkóp din  orașul Kaposvár / Ungaria, filmul experimental "Magamban bíztam  / Am avut încredere în mine" a câştigat Premiul II,  la categoria filme inspirate din creaţii lirice.


După trei ani, Teatrului Independent Osonó a avut și o premieră. În cursul lunii februarie a fost finalizat spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár. Spectacolul a fost prezentat în 3 țări și în două variante: teatru-studio și teatru în săli de clasă. Datorită succesului de care s-a bucurat noua producţie Osonó, Trupa va organiza în stagiunea viitoare turnee şi reprezentaţii cu acest spectacol, în licee din Ungaria și România.


Spectacolul de teatru documentar 'Chipul din oglinda apei' a atins cifra de 594 reprezentații. După un an și jumătate, spectacolul a fost reînnoit la Budapesta și a fost prezentat cu mare succes la Teatrul Katona József din capitala Ungariei. Apoi, în jurul acestui spectacol s-a construit  un proiect important, un turneu național co-finanțat de AFCN. În toamnă vor urma mai multe reprezentații și un eveniment special organizat la Budapesta, cu ocazia reprezentaţiei cu numărul 600 a Chipului din oglinda apei.


Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, al cărei produs sunt cursurile începute împreună în urmă cu 9 ani. Sub coordonarea lui Fazakas Misi, Mucha Oszkár și a specialistului în pedagogie teatrală Prezsmer Boglárka, au avut loc o serie de cursuri și ateliere, în mai multe etape, pentru educatori, profesori și conducători de trupe de teatru de amatori. Proiectul va continua și în stagiunea următoare, cu implicarea unor noi participanți.


Cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi,  Trupa Osonó,  care are titlul de Registered Talentpoint și de European Talentpoint, a continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale, excursii de studiu, cursuri și tabere, în care au fost implicați elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe.


În prima parte a stagiunii, prin parteneriatul cu Uniunea Culturală Maghiară din Serbia, au fost derulate mai multe programe pentru profesori, respectiv cursuri de formare profesională. Succesul acestui parteneriat are drept urmare un nou Program Erasmus+, care va începe chiar în zilele următoare.


Pe parcursul verii, Teatrul Independent Osonó, care își autofinanțează activitatea, va organiza mai multe tabere de teatru, printre care, între 24-28 iulie, Tabăra Interetnică de Teatru, cu participarea unor tineri români și maghiari.

Jó kép.jpg

Teatrul Independent Osonó începe luna mai cu un turneu în patru localităţi din România

2020 fb hu.jpg

Între 3-6 mai, elevii liceelor din patru localități – Cehu Silvaniei, Carei, Oradea și Valea lui Mihai – vor participa la spectacolul Chipul din oglinda apei, o producţie de teatru-documentar  care valorifică poveștile adevărate ale tinerilor. Turneul face parte dintr-un  proiect complex  de intervenție culturală al Trupei Osonó, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.


Proiectul cultural #Reaktiv  este conceput  a se derula în perioada martie-noiembrie 2022 şi constă în activarea unor metode de comunicare specifice teatrului şi filmului, împreună cu 250 elevi de liceu și 50 de cadre didactice, din 5 localități din România, cu scopul de a preveni producerea sau adâncirea unor dezechilibre / tulburări mentale şi comportamentale, cauzate de transformările prin care a trecut sistemul educațional, în confruntarea cu pandemia Covid19. Pe lângă cele patru orașe mai sus menținute, în Proiect este implicat și Liceul de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe, unde sunt programate a se desfăşura activităţile lunii mai.


În prima etapă a Proiectului din luna aprilie, doi membri ai Trupei Osonó, Fazakas Misi și Mucha Oszkár,  au deschis şi coordonat ateliere de autocunoaștere și teambuilding, pentru elevi și profesorii lor. Workshop-urile s-au dovedit a fi spaţii de întâlnire şi comunicare necesare şi motivaţionale pentru elevi şi profesori, care şi-au explorat propriile subiectivităţi şi au  experimentat diverse forme de exprimare umană şi artistică, cu forţa de a-i conştientiza de importanţa relaţiilor interpersonale, respectiv importanţa socializării şi a colaborării, mai ales după doi ani de pandemie şi de educaţie online.


De acelaşi proces de comunicare şi de explorare a unor probleme reale – probleme individuale, de grup şi comunitare – este legat şi Turneul în cele patru localităţi. Fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei  este  urmată de o întâlnire cu spectatorii, prin care Trupa Osonó  deschide o dezbatere pe marginea problemelor şi a temelor abordate în spectacolul de teatru-documentar : sărăcia şi abandonul şcolar, abandonul familial, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi a tinerilor.


Proiectul #Reaktiv se va încheia cu o Tabără de teatru,  în care vor fi implicați elevi și profesori selectați din școlile partenere. Pe lângă atelierele teatrale, de autocunoaştere şi  teambuilding, un alt obiectiv important al Taberei este şi realizarea unui scurtmetraj de 15 minute, care va fi creaţia elevilor şi a profesorilor participanţi şi va reflecta experienţele lor.


Programul Turneului:

3 mai, ora 20:00: Cehu Silvaniei, Casa de Cultură

4 mai, ora 13:00: Carei, Casa Comunitară Szent László

5 mai, ora 12:30: Oradea, Liceul Teoretic Ady Endre – Sala de festivităţi

6 mai, ora 12:00: Valea lui Mihai, Grupul Școlar nr.1

Jó kép.jpg

Elevii Secției de Teatru din Sfântu Gheorghe s-au întors cu importante premii de la Olimpiada Naţională din Timişoara

2020 fb hu.jpg

La Timişoara, între 18-22 aprilie a avut loc Olimpiada Națională de Arta Actorului, destinată claselor de teatru din liceele de arte din România, la care au participat 160 de elevi, din 14 județe ale țării. Elevii Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor  din  Sfântu Gheorghe, condusă de Fazakas Misi,  au câştigat  patru premii :  la Secţiunea Spectacol,  Marele Premiu al Olimpiadei a revenit producţiei Antigona; la Secţiunea Individual,  Póra Jácinta, elevă în clasa a XII-a, a câştigat locul al treilea; două premii speciale au fost câştigate de două eleve din distribuţia spectacolului Antigona,  Kiss Péter, pentru maturitatea asumării scenice, respectiv Szimion Helga, pentru intensitatea trăirilor interioare.


Olimpiada  este organizată de Ministerul Educației Naţionale, prin intermediul Inspectoratelor Judeţene, iar Ediţia 2022 a reunit la Timișoara, pe lângă clasa din Sfântu Gheorghe, elevi din Brăila, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara și Tulcea. Juriul a fost alcătuit din profesori universitari de la catedrele de teatru din Cluj-Napoca, Iași, București, Timișoara și Târgu Mureș.


Antigona – cu care elevii Secţiei de Teatru din Liceul de Arte Plugor Sándor au câştigat toate aceste premii – este  un spectacol în regia lui Fazakas Misi, cu următoarea distribuţie : Póra Jácinta / Antigona,  Kiss Péter / Creon, Szimion Helga / Ismene, Basa Ádám /Polynices şi Császár Andrea, Márkó Edina, Sikó-Barabási Zselyke, Vass Regina (Corul). Spectacolul este construit pe câteva scene de bază ale tragediei lui Sofocle,  prin a căror problematică elevii sunt provocaţi să gândească şi să mărturisească felul cum înţeleg concepte fundamentale, precum libertate, revoltă, control şi adecvare. Un rol important în spectacol îl joacă componenta vizuală, respectiv materiale video, care au fost realizate de Mucha Oszkár.


Înfiinţată în anul 2000, Secția de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe a câştigat până acum 12 premii la Olimpiadele Naţionale, la secţiunile Individual şi Grup.

Jó kép.jpg

Stagiu de practică profesională pentru elevii claselor de actorie din Sfântu Gheorghe și Szentes (Ungaria)

2020 fb hu.jpg

Între 10-15 aprilie, 70 de tineri pasionaţi de teatru, de la clasele de actorie ale Liceului de Arte Plugor Sándor şi Gimnaziului Horváth Mihály (Ungaria), s-au întâlnit la Sfântu Gheorghe, în cadrul Proiectului „Határtalanul!” / „Fără granițe!”, finanțat de Fundația Bethlen Gábor a Guvernului Ungariei. Parteneriatul între cele două școli a început acum 14 ani, iar acum cinci ani, cele două instituții de invățământ au semnat un contract de colaborare pe termen lung, timp în care elevii celor două instituţii vor participa la evenimente și proiecte comune.


Scopul proiectul a fost să le ofere tinerilor din cele două ţări şansa de a se întâlni şi a construi legături profesionale și de prietenie, prin schimburi de experiență, ateliere, workshopuri, dezbateri, repetiții şi reprezentaţii teatrale comune. Programul celor 6 zile a cuprins și excursii în diferite zone turistice ale Județului Covasna și Harghita, precum și participarea la evenimentele culturale.


Coordonatorii Proiectului: Békési Eszter și Tóth Tamás, din partea Gimnaziului Horváth Mihály; Fazakas Misi, Prezsmer Boglárka și Mucha Oszkár, din partea Liceului de Arte Plugor Sándor. Prima parte a Proiectului „Határtalanul! / Fără graniţe” s-a desfăşurat la Szentes în prima parte al anului, între 10-15 ianuarie.

Tabere de creaţie pentru tinerii implicaţi în două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2020 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi. 

 

Primul proiect s-a numit Tradițiile noastre în lumea modernă şi a fost construit pe ideea că, atunci când vorbim despre tradiţii trebuie să-i convingem pe oameni, mai ales pe tineri, că este vorba de ceva viu, ceva care are legătură nu doar cu trecutul, ci şi cu prezentul nostru, în sensul că tradiţiile sunt la originea lor nişte acte de comunicare, sunt nişte jocuri şi, chiar dacă regulile lor vin din trecut, ele pot răspunde nevoilor noastre de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere. Astfel, proiectul a pornit de la pasiunea pentru mişcare a tinerilor, provocându-i să descopere cum îşi pot dezvolta această pasiune şi cum mişcarea îi poate ajuta să se exprime/comunice, prin învăţarea unor elemente din dansuri populare și teatru de dans contemporan, deopotrivă.  

 

Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.

 

Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania –se vor finaliza prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor.

 

În ultimii trei ani, Teatrul Independent Osonó a organizat opt proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Tineri cu risc de marginalizare, din şase judeţe, sunt reuniţi de Trupa Osonó într-un Proiect social de intervenție culturală

„Chipul din oglinda apei – program de educație teatrală pentru tinerii marginalizați” este un Proiect de intervenție culturală pe care Teatrul Independent Osonó, prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul, îl va derula în lunile octombrie şi noiembrie, în parteneriat cu mai multe instituţii – Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, școli, licee, primării și case de cultură din șase județe, precum Covasna, Brașov, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN.

 

Nucleul proiectului, în care vor fi implicați peste 300 de tineri, constă în prezentarea spectacolului de teatru social Chipul din oglinda apei, urmat de workshop-uri de educație teatrală. Pe lângă prezentarea spectacolului și susţinerea  workshop-ului, Proiectul mai implică şi realizarea unui material video despre viața de zi cu zi a tinerilor participanți. Este vorba de un scurt-metraj de 20 de minute, care va cuprinde confesiunile tinerilor participanţi. 

 

Între 6-15 octombrie și 2-4 noiembrie, Trupa va susține 19 reprezentaţii teatrale, cu Chipul din oglinda apei, și workshop-uri. Spectacolul documentar Chipul din oglinda apei este în repertoriul  Teatrului Independent Osonó din anul 2011,  iar în februarie 2020 a avut loc reprezentaţia cu numărul  573. Acest spectacol rezistă în repertoriul Trupei Osonó  de aproape un deceniu şi se bucură de un real succes naţional şi internaţional (Chipul din oglinda apei a avut reprezentaţii în 24 de ţări de pe 3 continente) datorită substanţei sale inovative. Mai precis, este vorba de un concept teatral inovativ care permite dezvoltarea scenariului iniţial, prin explorarea subiectivităţii unor noi participanţi şi adăugarea de noi confesiuni, prin diversificarea formelor de expresie umană şi artistică şi prin raportarea continuă la realitatea curentă şi la diverse publicuri ţintă.  Nu întâmplător, acest spectacol reflectă perfect misiunea Teatrului Independent Osonó, pe care regizorul Fazakas Misi a formulat-o astfel: "Noi funcționăm ca un teatru social. Încercăm să reacționăm la fenomenele, energiile din societatea noastră. Producem spectacole rar, după perioade lungi de documentare şi reflecţie, numai când simțim actualitatea unor întrebări / probleme, la care încercăm să răspundem împreună cu spectatorii."

 

Astfel,  spectacolul de teatru-documentar Chipul din oglinda apei se integrează perfect în cadrul prezentului Proiect de intervenţie culturală, în sensul că în jurul temelor sale se deschide un spaţiu de întâlnire şi dialog cu tinerii marginalizați. Spectacolul aduce în prim plan probleme şi date statistice actuale din România, referitoare la școlarizare, abandon familial, abandon școlar, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi tinerilor. După fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei, tinerii spectatori vor participa la workshop-uri de educație teatrală și vor fi implicaţi într-o dezbatere pe marginea temelor atinse în spectacol, teme care au legătură şi cu problemele reale – individuale, de grup şi comunitare – cu care se confruntă în viaţa reală aceşti tineri.

 

În anul 2018, Teatrul Independent Osonó a derulat – prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul – un proiect inedit, desfășurat în județele Covasna și Harghita, care se adresa tinerilor ce beneficiau de activitatea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două judeţe. Proiectul Ecoul din colț – co-finanțat tot de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN, în aria Intervenție culturală – a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Hargita, prin tabere de creații, participare la diferite evenimente culturale, organizarea de mai multe expoziții de fotografii portret și realizarea unui material-audio-vizual despre proiect.

 

Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN precizează că Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Trupei Osonó.

 

Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020 de Shahid Nadeem

Teatrul este un Altar

 

La sfârșitul unei piese jucate pe scena Teatrului Ajoka în care era readus la viață marele Bulleh Shah, un om bătrân împreună cu un băiat s-au apropiat de actorul principal și bătrânul i s-a adresat: Nepotul meu nu se simte bine. Poți, te rog, să reverși asupra lui o binecuvântare? Actorul, surprins, a răspuns: Eu nu sunt Bulleh Shah, sunt doar un actor care întruchipează un personaj. Bătrânul i-a spus: Fiule, nu ești un actor, ești reîncărcarea lui Bulleh Shah, un Avatar. În acea clipă o revelație a căzut peste conceptul de teatru în care actorii reprezintă reîncarnarea personajelor ale căror rolurile joacă.

 

Explorând toate poveștile așa cum a fost cea a lui Bulleh Shah, și sunt atât de multe în toată lumea, putem crea adevărate punți de legătură între oamenii din lumea teatrului și publicul entuziast, dar poate necunoscător. În timp ce jucăm pe scenă, se poate să fim influențați de filozofia noastră personală legată de lumea teatrului, de rolul nostru atât de important în posibilele schimbări sociale și lăsăm în urma noastră o masă mare de oameni. Fiind prinși în vâltoarea schimbărilor adusă de prezent, de realitate, ne privim de posibilitatea trăirii unei experiențe spirituale extraordinare pe care o poate genera arta teatrală În lumea din zilele noastre în care violența, ura și bigotismul capătă o amploare din ce în ce mai mare, planeta noastră se îndreaptă spre o catastrofă climatologică și noi toți avem nevoie să încercăm să ne mântuim spiritual. Trebuie să ne luptăm cu apatia, pesimismul, lăcomia și ignoranța față de lumea în care trăim, planeta pe care locuim.

 

Teatrul are un rol, un rl nobil în mobilizarea și insuflarea de energie atât de necesară pentru ridicarea din abis. Poate trasforma scena, spațiul teatral în ceva sacru. În Asia de Sud, artiștii ating printr-o reverență scena înainte să urce pe ea acesta reprezentând un gest antic prin intermediul căruia se întrepătrund lumea spirituală și cea a teatrului. Este momentul să recâștigăm această relație simbiotică dintre artiști și public, trecut și viitor. Arta de a crea și a juca sunt sacre și actorii pot deveni avatarii rolurilor pe care le joacă. Teatrul are potențialul de a deveni un adevărat Altar, un altar al artei teatrale.